ویدیوی مینی پادکست
متن مینی پادکست
دیدید بعضی بازیهایی که ما بازی میکنیم اصلا متوجه گذر زمان نمیشویم!، مثلاً حتی اگر شخصی چندبار مارا صدا کند، اصلا متوجه نمیشویم که صدایمان کردند! چرا؟
چون این بازیها خیلی فان هستند.
سلام به یک قسمت دیگر از مینی پادکستهای بازی سازی خوش آمدید، ما در این مینی پادکستها داخل هر قسمتی در مورد یک موضوع مهم بازیسازی صحبت میکنیم؛ این قسمت همونطور که اول پادکست خواندید قرار است درمورد فان بودن بازی صحبت کنیم.
خب اصلا فان چی هست؟!
فان یا باحال بودن بازی را حتما باید تجربه بکنید، اگر یک بازی هم تا حالا تجربه کرده باشید که فان بوده است، متوجه منظورم میشوید که وقتی یه بازی فان است، یعنی اینکه ما خیلی لذت میبریم از بازی کردن آن و لذت میبریم از لحظه لحظهای که داریم آن بازی را بازی میکنیم.
خیلی ها فکر میکنند که فان همان جذاب بودن بازی است! ولی فان یا لذت بخش بودن بازی با جذاب بودن بازی فرق میکند، Interesting بودن یا جالب بودن بازی فرق دارد!
ما در مورد جالب بودن بازی صحبت کردیم قبلا، و درمورد جالب بودن در قسمت مربوط به هوک یا قلاب صحبت کردیم.
هر چیزی که در مورد هوک گفتیم باعث میشد که یک بازی جذاب به نظر بیاید و جالب باشد، که نظر ما را جلب بکند که برویم آن بازی را بازی کنیم، تجربهاش کنیم.
ولی اینکه بازی فان باشد دیگر برمیگردد به اینکه، لحظه لحظهای که شما دارید آن بازی را بازی میکنید، لذت ببرید از آن بازی.
حالا چجوری میتوانیم ما نیز یک بازی فان درست کنیم؟ یا لذت بخشش کنیم؟!
خب فان بودن بازی در جاهای مختلف بازی میتواند باشد؛ در شخصیتهای بازی، داستان بازی در مکانیکهای بازی، آن طراحی و گیم دیزاینی که طراح بازی انجام داده میتواند خیلی لذتبخش و فان باشد.
میخوام حالا به شما پنج تا روش بگویم برای اینکه بتوانید بازیتان را فان بکنید.
۱- روش اولی که میخوام بگویم، این هست که بازی شکا قابلیت مالتی پلیر را داشته باشد.
یعنی بازیتان را بشود بصورت چند نفره بازی کرد! حتما دیدید، تجربه کردید بازیهای آنلاین چند نفرهای که با دوستاتان میتوانید بازی کنید، یا حتی بازیهای آفلاین چند نفره!.
پس بازی چند نفره دو نوع ما داریم.
یک بازی لوکال یا آفلاین چند نفره که شما میتوانید مثلا با پیاس4 خودتان، آن را بصورت سه، چهار نفری بازی کنید داخل خانه.
دومی هم بازیهای آنلاین چند نفره است!، بازیهایی که به صورت آنلاین و اینترنتی، شما میتوانید با هر کسی در هر جای دنیا، آن بازیها را بازی کنید.
حالا شما میتوانید با اضافه کردن این فیچر چند نفره بودن به بازیتان، بازیتان را فان تر، جذابتر، باحالتر، لذتبخشتر کنید.
ولی یک نکته خیلی مهمه که باید به آن دقت کنید؛ این که اگر بازی شما به صورت پیشفرض باحال نباشد، جذاب نباشد، فان نباشد، لذتبخش نباشد، شما باید حواستون جمع باشد که اگر مالتی پلیر کنید بازی را، ممکن است یک ذرهای بازی لذتبخش بشود!.
چون هر چیزی را شما به صورت چند نفره بازی کنید، این فیچر که بتونیم با چند نفر بازی کنید خودش لذت بخش است؛ ولی ممکن است بعد یک مدت کوتاهی خسته کننده بشود! علتش چیست؟
علتش اینکه خود آن بازی، خود مکانیکهای بازی، خود آن طراحی بازی باید در درجهی اول لذتبخش فان باشد! که بعد از اینکه حالت مالتی پلیر بودن را به آن اضافه کردید، بتوانید چند برابر، فان بودن بازی را بالا ببرید!
یک نکتهی دیگر هم این وسط هست، اینکه آقا/خانم مالتی پلیر کردن بازی کار، راحتی نیست! از لحاظ فنی کار نسبتا سختی است؛ مخصوصا اینکه شما اگه بخواهید بازی مالتی پلیر آنلاین بسازید، چون بازی های مالتی پلیر لوکال تقاضای کمتری دارند نسبت به بازیهای مالتیپلیر آنلاین و بازی های مالتی پلیر آنلاین ساختشان خیلی سخت است! اصلا چیز راحتی نیست که شما بخواهید، خیلی سریع و راحت بتوانید بازی مالتی پلیر آنلاین درست کنید.
به همین خاطر مالتی پلیر کردن بازی خب یک فیچری است که بایددبه آن حواستان باشد، مخصوصا در تجربهای که خود ما هم داشتیم باید دقت کنیم، اگر واقعا میتوانید مالتی پلیر بسازید، اونوقت بروید سراغ یک بازی که این فیچر خیلی برایش مهم است.
اگر شک دارید که آیا میتوانید بسازید یا نمیتوانید بسازید، سعی کنید از المانهای دیگر، از روش های دیگر استفاده بکنیذ برای فان کردن بازی تان، بعد آن وقت اگر واقعا بتوانید یک بازی فان باحالی داشته باشید که بشود مالتی پلیر هم به آن اضافه کرد، میتوانید بروید از یک سرمایهگذار، از یک دوست، از یک تیم دیگر کمک بگیرید که بتوانید قسمت مالتی پلیر به بازیتان اضافه بکنید یا در نسخههای بعدی آن بازی که دارید میسازید نسخهی مالتی پلیر آن را بسازید، این شد مورد اول.
۲- مورد دوم که با آن میتوانید بازی تان را فان بکنید، فیدبک گذاشتن در بازی است، شما برای هر چیزی فیدبک بگذارید! یعنی مثلا شما وقتی روی دکمهای کلیک میکنید اون دکمه خیلی باحال مثلاً تکون بخورد، بزرگ و کوچیک بشود، یک افکت صوتی یک صدای خیلی جذابی هم پخش شود، یک فیدبک باحالی بدهید به مخاطبتان تا از این فیدبک لذت ببرند.
مثلا وقتی بر روی آن دکمهای که کلیک میکند الان مثال زدم، علاوه بر اینکه آن انیمیشنهایی که گفتیم پخش بشود، کلی پارتیکل پخش شود، به رنگهای مختلف، رنگی رنگی شود خود دکمه، و همهی اینها در کنار هم یک حس خیلی خوبی ایجاد میکند برای بازیکن.
و شما اگه بتوانید در جاهای مختلف بازیتان از این فیدبکهای جذاب داشته باشید، بازی شما فان تر میشود.
ولی دوباره باید اینجا هم حواستان جمع باشد! مثل همون مورد اول که گفتم بازیتان باید به خودی خود فان باشد و این فیدبک گذاشتن برروی قسمتهای مختلف بازی، آن را فانتر میکند.
دقت کنید اگر شما مثلا بین دو تا بازی، مثلا دو یا سه تا پروتوتایپ ساختید حالا میخواهید بین آنها تصمیمگیری کنید، حواسمان باید باشد اگر یکی از پروتوتایپ ها را روی جوسی بودنش یا همین داشتن فیدبک بیشتر بررویش کار کرده باشید، دقت کنید نباید این گولتان بزند که به نظرتان جذابتر به نظر بیاید!
باید از لحاظ جوسی بودن و هم از لحاظ فیدبک داشتن مثل هم باشند، تا بتوانیم در انتخاب پروتوتایپ ها بهتر تصمیم بگیریم که کدومشان به لحاظ سیستمی، طراحی بازی فانتری دارد، نه به لحاظ داشتن فیدبک باحال، یا مثلا قابلیت چند نفره بازی کردن!
میرویم سراغ شمارهی سه، راهکار شماره سه برای فان تر کردن بازی،
۳- اضافه کردن رندمنس به بازیتان! قابلیت رندوم بودن، تصادفی بودن در بازی شما.
ما این رندومنس را در قسمت دیگری هم داشتیم، آن قسمت در مورد وایرال شدن بازی صحبت کردیم، اگر آن پادکست را گوش ندادید حتما گوش بدهید، نکات خیلی خوبی گفتیم.
رندومنس اینجا هم کمک میکند، این که شما نتوانید نتیجهی یک مکانیکی را، یک کاری که داخل بازی انجام میدهیم را حدس بزنیم، باعث به وجود اومدن یه حالت اعتیادی میشود، مثل قمار چون شما نتیجه را نمیدانید و پشت سر هم گیر این لووپ یا چرخه میافتید که هی بخواهید تلاش بکنید، دوباره امتحان بکنید یک چیزی را تا در نهایت برنده بشوید در آن کاری که دارید انجام میدهید.
مثل حس قمار! این خیلی برای آدم لذت بخش است، از طرفی باید حواسمان خیلی جمع کنیم چون باعث اعتیاد میشود، ما میخوایم بازی فان باشد، نه اینکه بازی اعتیادآور شود و به همین خاطر باید کنترل شده این کار را انجام بدهیم، و از طرفی اگه کنترل شده نباشد این بحث رندمنس، باعث میشود که ناعادلانه شود بازی! یک دفعه یک اتفاق عجیبی میافتد یکی از بازیکنان توی بازی مثلا چند نفره یکیشان میبازد و این طبیعتا اگر ناعادلانه باشد، اون بازیکن نه تنها لذت نمیبرد، بلکه شاید اصلا بازی شما را حذف کند و اصلا خوشش نیاید از بازی!.
پس این خیلی مهم است که دقت کنید که کنترل شده باید باشد.
۴- و مورد چهارم که میتواند کمک کند بازیمان فان تر بشود، Progression در بازی است، یعنی بازیتان امکان پیشرفت داشته باشد، بازیکن در بازی پیشرفت بکند، این حس به او منتقل شود که درحال پیشرفت است در بازی و مهارتاش ارتقا پیدا میکند!
این حس هم میتواند خیلی باعث ایجاد فان شود.
۵- و مورد آخر مورد پنجم خود شما هستید، خود شما میتوانید یک روشی، یک مکانیک جدید، یک طراحی جدیدی را انتخاب کنید که خودش فان باشد، مثل همان نکاتی که در قسمت هوک یا قلاب گفتیم، شما میتوانید یک خلاقیتی به خرج بدهید که خود اون مکانیک جدید، خود اون شخصیت جدید، داستان جدید علاوه بر اینکه اون جدید بودنش باعث میشود که جذاب باشد و نظر دیگران را جلب کند، تجربش هم فان میتوند باشد و لذتبخش شود!
پس این را هم دستکم نگیرید، لزوما حتما نباید همه این مواردی که گفتیم را اجرا بکنید!
چه بسا شاید خودتون یک ایدهی جدیدی داشته باشید و همان ایدهی جدیدی خیلی فان و باحال باشد.
خب این قسمت هم به پایان رسید ممنونم که تا اینجا همراهمان متن را خواندید ✨، فراموش نکنید حتما به سایتمان هم سر بزنید bazisazbash.com و از دورهها و کتابها و مطالب رایگانی که داخل سایتمان هست استفاده کنید تا قسمت بعدی،
خدانگهدار.