قصد دارید بازی موبایل بسازید؟ اما یک روز دیگر تصمیم میگیرید بازی کامپیوتر بسازید و و یک روز دیگر سراغ ساخت بازی آنلاین میروید. با دیدن فروش خوب بازی های Free 2 Play به سمت ساخت چنین عناونی میروید. یک روز هم میگویید میخواهیم در تیم های بزرگ کار کنیم و روزی هم میگویید میخواهیم مستقل باشیم.
بالاخره میخواهید چه کار کنید؟!
هدفگذاری هوشمند
میخواهیم راجع به یک مسئله خیلی مهم با شما صحبت کنیم؛ راجع به هدفگذاری. هدفگذاری در هر کاری مهم است. بازیسازی هم استثنا نیست و با داشتن هدف و تصویری مشخص از آنچه میخواهیم، میتوانیم شانس موفقیت خود را به مراتب افزایش دهیم. در هدفگذاری میبایست اصولی را رعایت کرد تا هدفگذاری ما اصطلاحا هوشمند یا SMART باشد. این اما به چه معناست؟
1. هدف باید مشخص(Specific) باشد.
حرف Sمخفف specific است. یعنی باید هدفتان مشخص و روشن باشد. مادامیکه ندانید دقیقا چه میخواهید، طبیعتا نمیتوانید به آن دست پیدا کنید. به عنوان مثال: قصد پولدار شدن دارم یا میخواهم بازی بسیار معروفی بسازم. اینها اهداف مشخصی نیستند. هدف باید مشخص باشد. برای نمونه باید بگویید: من میخواهم یک بازی برای کامپیوتر بسازم که در کشور چین منتشر کنم و در سبک runner باشد که چنین خصوصیاتی دارد.
2. هدف باید قابل اندازهگیری(Measurable) باشد.
m مخفف measurable است یعنی هدف باید قابل اندازه گیری باشد. به این ترتیب خواهید دانست که در کجای مسیر قرار دارید. آیا پیشرفت داشتهاید؟ یا در حال درجا زدن هستید؟ یا حتی درحال دور شدن از هدفتان هستید؟ اگر هدف قابل اندازهگیری نباشد، نمیتوانید این ها را بسنجید. مثلا اگر شما هدف بگذارید که من میخواهم بهترین بازیساز ایران بشوم، آیا این هدف قابل اندازه گیری است؟ چگونه میخواهید بهترین بازیساز ایران را مشخص کنید؟ چه زمانی میتوانید بگویید که من بهترین بازیساز ایران هستم؟ یا اینکه دومین بهترین بازیساز مطرح ایران هستم؟!!
3. هدف باید دستیافتنی(Attainable) باشد.
مورد سوم، a یا attainable بودن هدف هست؛ یعنی هدفتان میبایست دستیافتنی باشد و بتوانید به آن برسید. بعضی ها اهداف رویایی دارند که نمیشود به آنها رسید. مثلا میخواهند یک بازی بسازند که تمام گیمرهای دنیا و هر کسی در هر سنی و با هر سلیقهای این بازی را بازی کند. آیا تا کنون اینچنین بازی را دیدهاید؟ آیا چنین بازی اصلا وجود دارد؟ برخی هم هدفی می گذارند که با شرایط الان آنها یا چند سال آینده شان مطابقت ندارد. پس هدف باید با واقعیت های پیرامون و محیط و واقعیت های درون یعنی توانایی های ما همخوانی داشته باشد. این امر نیازمند شناخت خود و محیط است.
4. هدف باید مرتبط(Relevant) باشد.
گاه کار شما با آنچه مد نظر دارید ارتباط ندارد. یعنی چه؟ یعنی هدف بایستی مرتبط با کاری که انجام میدهید، باشد; به آن چیزی که علاقه دارید و یا به شما انگیزه میدهد. مثلا هدف شما ساخت یک بازی کامپیوتری خوب است در حالیکه مشغول ساخت یک بازی موبایلی هستید. متاسفانه تعداد افراد اینچنینی کم نیست. اگر به آنچه انجام میدهید علاقه ندارید آن را رها کنید. اگر آنچه میخواهید و آنچه انجام میدهید در تضاد هستند، فعالیتتان، شما را به هدف نزدیک نمیکند.
5.هدف باید زمانبند(Time Based) باشد.
در بازیسازی هدف باید به گونه ای تعیین شود که تاریخ مشخصی برای اتمام آن در نظر گرفته شود. هدف بلند مدت خود را باید به مجموعهای از اهداف کوتاه مدت تبدیل کنید که در نهایت شما را به هدف بلند مدتتان برساند. گفتن اینکه من قصد دارم در آینده بازی ساز مستقل شوم درست نیست. برای نمونه یک هدف زمانبند این است که بگویید «من میخواهم در یک سال آینده یک بازی مستقل در سطح بین المللی منتشر کنم» بعد آن را به اهداف کوتاه مدت تبدیل میکنید. مثلا تا سه ماه آینده میبایست دموی بازی من آماده باشد و تا ۶ ماه آینده میبایست بازی من قابل انتشار باشد و… .
در پایان حتما دقت کنید تا اهدافی که تعیین میکنید، این پنج خصوصیت را داشته باشند و حتماً برای خود هدف تعیین کنید.
در قسمت نظرات بگویید هدف شما از بازی سازی چیست؟
من که فعلاً در حال یادگیری ام با هیچ کدام این ها کاری ندارم ><
w